Деветото издание на Щафетния маратон на България София Екиден Маратон ще

...
Деветото издание на Щафетния маратон на България София Екиден Маратон ще
Коментари Харесай

Рекордните 110 отбора на старт в Щафетния маратон на България утре

Деветото издание на Щафетния маратон на България " София Екиден Маратон "  ще означи връх по броя на състезателите. 90 тима ще започват в надпреварата за възрастни, а към 20 отбора ще се състезават при децата.

" София Екиден Маратон " ще се състои на следващия ден, 6 септември от 9:00 часа пред стадион " Васил Левски ". Част от улиците и булевардите покрай тази локация ще бъдат затворени същия ден до 13.30 ч.
 Кениец и туркиня завоюваха 38-ото издание на софийския маратон
Кениец и туркиня завоюваха 38-ото издание на софийския маратон

При мъжете съвсем нямаше битка за първото място

По традиция на старт ще застанат най-силните спортисти на страната в средните и дълги бягания, както и стотици фенове на спорта. В заявките срещаме имената на Мирослав Спасов, Алекс Василев, Стоян Владков, Николай Първанов и други

От няколко години Щафетният маратон приема и Държавното отборно първенство на Българската Армия. Заявки са подали 10 отбора от различни родове войски в цялата страна. 

Състезанието е за тимове от по шестима души, които ще изминат класическата отдалеченост от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5км+10км+5км+7.195 км = 42.195км). 

Събитието се организира в чест на националния празник - Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане. Трасето е със старт-финал пред стадион " Васил Левски ", а атлетите ще бягат из централните улици на столицата.

И тази година надпреварата е под патронажа на посолството на Япония и е включено в календара на японските дни на културата през месец септември.

Щафетните маратони са извънредно прочувствени и са едни от най-популярните надпревари в света на леката атлетика. В разнообразни страни тези прояви имат друго име, само че уредниците на българската надпревара избират класическото " Екиден " - в символ на почитание към японската традиция. За първи път щафетен маратон се организира точно в Япония.

Освен професионални спортисти в надпреварата могат да се запишат и любители. Така всеки може да премери сили или да бъде в един тим с част от най-силните спортисти на България. Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени. Повече информация може да намерите на www.sofiaekidenmarathon.com.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР